Hoe vertel ik het aan

De diagnose van kanker raakt niet alleen u, maar ook uw omgeving. Familie en vrienden zijn vaak net zo bezorgd als u. Emoties spelen een grote rol en het kan lastig zijn om daarover te praten. Toch is erover praten belangrijk. Hoe kunt u nu het beste vertellen aan uw omgeving wat er aan de hand is? Misschien bent u nog aan het werk er wilt u dit blijven doen? En daarnaast, hoe kunt u zich voorbereiden op de reacties van anderen?

Deze tips kunnen u helpen (in uw overweging) om dit te vertellen

Mijn (klein)kinderen, familie en vrienden?

Natuurlijk is het lastig om dit nieuws te vertellen. U kunt het wellicht zelf nog nauwelijks bevatten. Misschien ziet u er als een berg tegenop om dit te vertellen. Toch is het goed om hier open over te zijn. Dit helpt u en uw omgeving in het laten doordringen van de ziekte. En om het een plek te geven

Tip: Probeer open en duidelijk te zijn, ook al is de toekomst niet duidelijk. Zo vinden u en uw omgeving steun bij elkaar.

Tip: Probeer uw omgeving op de hoogte te houden van de behandelingen, of hoe u zich voelt. U kunt ook uw partner, of naaste vragen dit voor u te doen.

Tip: Het antwoord “ik weet het niet” of “liever wil ik het er nu niet over hebben” is ook oké.

Mijn werkgever?

Als u wilt blijven werken, zult u uw werkgever of mensen waarmee u samenwerkt moeten inlichten. Houd er rekening mee dat volledig werken misschien niet meer zal gaan.

Tip: Overleg eerst met uw arts of bedrijfsarts welke werkzaamheden u kunt blijven doen voordat u met uw werkgever in gesprek gaat.

Tip: Wees duidelijk en eerlijk. Zo weet men wat ze van u kunnen verwachten. Ook blijft u zo eerlijk naar uzelf.

Tip: Aangeven dat u de eerste kuur (of paar kuren) wilt afwachten, is ook een afspraak.

Tip: Ook na afloop van de behandeling kunt u nog last hebben van de nawerkingen van chemotherapie. Geef uw eigen tempo aan!

Reacties van mijn omgeving

Het is prettig als uw omgeving begrip heeft voor de situatie. U kan zich hierdoor gesteund voelen. Toch weten mensen vaak niet goed hoe ze op een ziekte moeten reageren. Ze durven bijvoorbeeld niet meer te vragen hoe het gaat, of blijven op afstand. Dit komt doordat zij het ook moeilijk hebben met uw situatie.

Tip: Vertel hen dat ze je alles kunnen vragen. Maak het bespreekbaar als u daar behoefte aan heeft.

Tip: Het klinkt gek, maar probeer de reacties van anderen te begrijpen. Stel ze gerust dat u heus geen ander persoon bent dan voorheen.

Dit zei een verpleegkundige:

“Dingen bespreekbaar maken met elkaar, ook als je bang bent of verdrietig. Openheid doet al een heleboel.”